De hovawart: een droomhond?Een elegante prachtvolle hond een buitengewone en imposante verschijning, zo wordt de hovawart vaak omschreven.De “aaaaaaaaa en ooo” en “wat is die mooi” zijn dan ook vaak gehoord als men met de hovawart onderweg is.

op


Bij velen is het dan liefde op eerste gezicht en zij willen dan ook graag zo’n droomhond.Toch moet men beseffen dat de goede en leuke hovawart die men tegenkomt, niet vanzelf zo geworden is.
Het is een sterke, wilskrachtige, onafhankelijke hond met een sterke wil, stoer en dominant gevoelig, die als je niet oppast zijn baas ook wel eens weerwoord geeft.Een droomhond wordt de wilskrachtige hovawart pas als je vanaf de puppy leeftijd af aan toont dat je wilskracht en doorzettingsvermogen hebt, over langere periodes, waarin je consequent opvoedt .Een hovawart moet goed geleid worden anders doet ie al snel wat hij wil.Heb je doorzettingsvermogen, tijd, ben je consequent en heb je gevoel voor humor, dan heb je een hond die speels, berekenbaar en aanhankelijk is.


Die graag met je werkt en een trouw maatje blijkt.
Geschikt voor:


Mensen die er graag op uit gaan en lange wandelingen maken door weer en wind, en plezier hebben in veel beweging.


. Mensen die een eerlijke hond willen en doorzetters (willen) zijn.


. Die de tijd nemen om de opvoeding aan te gaan. (Minimaal 2 jaar met voor de rest van zijn leven hier en daar een onderhoudsbeurtje,

    over trainingen straks meer).


. Een gezond portie humor en geduld meebrengen.


. En niet op de laatste plaats het ras een warm hart toe dragen.


 


Niet geschikt voor:


staand


. Beginners die een keer een hond willen proberen.


. Die blinde gehoorzaamheid verwachten.


. Die snel over zich heen laten lopen.


. Die de tijd niet hebben om een lange periode de hond te begeleidenen op te    voeden.


. Die lange wandelingen schuwen.


Die ontspannen door het bos willen wandelen (want bij de hovawart moet je oplettender dan hijzelf zijn. (Ogen op steeltjes zoals ik het noem)


Ofschoon de hovawart ook wel eens sofawart wordt genoemd zie je dat fenomeen pas goed als de hond zowel fysiek als ook mentaal goed uitgedaagd wordt en daarmee in balans komt.


Voldoe je daar niet aan, dan zoekt de hovawart al snel zijn eigen taken. En zal hij je dan ook op een ongepaste, vervelende manier kunnen verrassen .


Dit zijn in het kort beschreven voorbeelden van zowel positief als negatieve zaken die je tegen kunt komen met je hovi.


Lees, informeer je en beter nog, ga praten met verschillende eigenaren om ook hun ervaringen in je besluit mee te nemen.